Iedere koiliefhebber hoopt het te voorkomen, maar elke koi kan ziek worden of het slachtoffer worden van parasieten of zich verwonden op de één of andere manier. Zelfs een kleine verwonding kan fatale gevolgen hebben voor uw koi. Het niet op tijd waarnemen van een ziekte bij één koi, kan vreselijke gevolgen hebben voor uw hele collectie. Een hoop dingen kunnen voorkomen worden door bijvoorbeeld de juiste voeding, voldoende filtering en het in stand houden van de juiste waterwaarden. Toch kan het gebeuren dat uw koi wordt getroffen door een ziekte. Hieronder volgt een opsomming van de meest voorkomende aandoeningen bij koi en vijvervissen in het algemeen. Aarzel niet om bij twijfel advies in te winnen bij een ervaren dierenarts. Bij voorkeur een arts met voldoende ervaring in het behandelen van koi.
Enkele algemeenheden.
Vissen lijden meestal aan infectieziekten. Zij zijn geinfecteerd door een parasiet; een parasiet is een organisme dat leeft ten koste van zijn gastheer. Dat een parasiet schadelijk is voor uw koi, wordt bepaald door de soort van parasiet, maar vooral door de immuniteit van de gastheer. De immuniteit van de vis wordt verstoord door fouten in zijn omgeving of door schuren, springen of het onvoorzichtig netten van koi ontstaan gaten in de slijmhuid. De slijmhuid is de barrière tussen de vis en de altijd aanwezige parasieten in het water. Door een verkeerde voeding ontbreken de bouwstenen voor een goede immuniteitsopbouw.
Bij fouten in de omgeving wordt in de eerste plaats gedacht aan een slechte waterkwaliteit. Tenslotte is een vis letterlijk en figuurlijk in zijn omgeving ondergedompeld. Maar ook omgevingsfactoren buiten het water spelen een rol. Transport kan zoveel stress veroorzaken, dat de immuniteit van de vis totaal instort.
Bacteriën.
Welke gevaarlijke bacteriën teisteren onze koi? ![]() Als het microscopisch onderzoek van de slijmhuid negatief is kan er gedacht worden aan een bacteriële aandoening. Een bacteriële aandoening kan echter pas met 100% zekerheid vastgesteld worden als een stukje slijmhuid op kweek wordt gezet. Hieruit kan men ook opmaken om welke bacterie het gaat. De behandeling bestaat meestal uit het toedienen van antibiotica. Klinisch zijn een aantal beelden te onderscheiden. Verschillende soorten bacteriën kunnen hetzelfde beeld veroorzaken: Ontsteking van binnenuit: onderhuids ontstaan een of meer rode plekken, die naar buiten toe doorbreken, waardoor een gat (zweer) ontstaat. De vinnen en de rest van de huid zijn in eerste instantie nog gaaf. De vis blijft tot het laatst eten. De wonden kunnen gereinigd worden met waterstofperoxyde 2%. Hoe een bacteriële aandoening herkennen ?
![]() Enkele veel voorkomende bacteriële aandoeningen ?
Behandeling met antibioticum heeft hierbij weinig nut omdat vaak in een te laat stadium de symptomen worden herkent. Een huidafstrijkje kan een parasitaire infectie bevestigen, echter een gerichte bestrijding voor deze vis is vaak te laat. Maar voor andere vissen kan het de redding betekenen.Besmettelijke buikwaterzucht kan men herkennen aan de volgende kenmerken: er moet sprake zijn van echte buikwaterzucht, er moeten minstens twee vissen last hebben en de symptomen moeten binnen 24-36 uur ontstaan zijn bij beide vissen. Isoleer de zieke dieren van de gezonde dieren en neem dan zo snel mogelijk contact op met een deskundige. |