Meercellige parasieten.
Welke soorten meercelligen teisteren onze koi? ![]() Deze organismen met meerdere cellen hebben ook een ingewanden, geslachtsklieren en een zenuwstelsel. Ze zijn groter dan de ééncellige; maar een microscoop is toch aan te bevelen voor het herkennen van meercellige. De eerste meercelligen die we bespreken zijn de bloedzuigers (Piscicola geometra of visbloedzuiger) gevolgd door de kreeftachtigen als ergassilius (kieuwkreeftje); laernae of ankerworm en tenslotte de argulus (vis- of karperluis). Hoe een infectie met meercelligen herkennen ?
Bij het uitzetten van nieuwe planten en vissen grondig nagaan of er geen ongenode gasten zijn meegekomen. Als er toch vissen getroffen zijn door bloedzuigers kan men deze met de hand van de vissen halen en behandelen in quarantaine met een zoutbehandeling van 20gr/l voor 10 à 45 minuten. Alle vissen in quarantaine plaatsen en de besmette vijver leegmaken en grondig ontsmetten. (met calciumchloride) Het uitzetten van een zonnebaars kan in de toekomst al veel ellende besparen.
Advies : Visluizen kunnen met preparaten tegen wormen zoals LERNEX VAN COLOMBO voor de vijver eenvoudig worden bestreden. 10 gr. per 125L vijverwater. Een volle schep met de bijgeleverde maatlepel is ca. 20 gram. Het verdient aanbeveling de behandeling na 14 dagen te herhalen. UV-lamp tot 10 dagen na de laatste behandeling uitgeschakeld houden. Tussen het gebruik van Lernex, en Alparex dient minimaal 3 weken tijdsverschil te zitten. Niet gebruiken onder de 10°C. Argulus kunnen veertien dagen overleven zonder gastheer. Het is daarom aangeraden om levend voedsel, rotsen of planten minimum twee weken te bewaren voor men deze in contact brengt met de vissen of de vijver in het algemeen. Bekijk enkele microscoopbeelden op video. Argulus 01 Bekijk de Argulus bij een vergroting van 100x. Je kan duidelijk de zuignappen en de mond herkennen. Argulus 02 Bekijk de Argulus bij een vergroting van 100x. Je kan duidelijk de zuignappen, poten en op het laatste de eierzak herkennen. [ ] Bron videobeelden : www.fishdoc.co.uk |