Groen water

Tot grote ergernis van vele vijveraars is na het aanleggen van een nieuwe vijver , het probleem van zweefalgen een doorn in het oog en dan beginnen de problemen pas. In plaats van de oorzaak op te sporen , gaan de meesten naar een tuincenter om allerhande middeltjes die in de meeste gevallen  zeer duur zijn en als het al helpt , dan is is het maar tijdelijk . Zweefalg  is een miniscuul klein plantje die zich razendsnel vermenigvuldigt. Bij siervijvers kan dit verholpen worden door zuurstofplanten in de vijver te planten . Meestal wordt dan waterpest gebruikt .  Dit zijn snelle groeiers en kunnen wel eens de vijver overwoekeren .

Hiernaast hebben we een voorbeeld van waterpest . Er bestaan echter vele soorten en de meesten zijn winterhard . Er onstaat in het najaar een soort knopvorming die naar de bodem zakt en dan in het voorjaar weer uitschiet .

Bij koi vijvers ligt het probleem anders omdat er dan geen planten in de vijver aanwezig zijn . Koi zijn woekeraars en planten eters .

Om dit euvel op te lossen doen de meesten beroep op een UV lamp . Uv heeft de eigenschap om de cellen binnen in de plantjes te vernietigen en word dan meestal voor het filter geplaatst zodoende dat de dode cellen uit het systeem gefilterd worden.

Hoeveel Watt een Uv moet zijn hangt af van de inhoud van de vijver en de bezetting van koi of siervis en de regelmaat van het voederen waarbij de hoeveelheid voer ook een belangrijke rol speelt . Wat er in gaat , komt er uit .

We gaan er van uit dat een goed werkend UV minstens twee tot drie Watt per kuub dient te genereren om tot een heldere vijver te komen en een heldere vijver is een gezonde vijver .

Dit is een voorbeeld van een klassieke UV die geplaatst wordt tussen de pomp en het filter . Volgende foto toont een dompel UV en deze kan geplaatst worden in een collector bak of binnenin het bestaande filtersysteem en staan of liggen altijd onder water